SZC logo

Zalaegerszegi Szakképzési Centrum

OM kód: 203067/012 | 8900 Zalaegerszeg, Báthory utca 58.

Intézmény logo

Zalaegerszegi SzC Báthory István Technikum

HírekKözérdekű adatokTeamsKRÉTA

Közösségi szolgálat

Közösségi szolgálat

A nemzeti köznevelésről szóló törvény szerint az érettségi bizonyítvány kiadásához 50 óra közösségi szolgálat teljesítése szükséges, melyet első alkalommal a 2016. január 1. után érettségi vizsgára jelentkező tanulóknak kell igazolniuk. A törvény megjelenése után a 2012/2013. tanévben iskolánk azonnal hozzá fogott a közösségi szolgálat megszervezéséhez. Jelenleg 160 szerződésünk van különböző intézményekkel, szervezetekkel, alapítványokkal. Igyekszünk minél szélesebb kínálatot nyújtani tanulóinknak. A tanulók számára iskolánk a 9.- 10. évfolyamon lehetőség szerint kettő tanévre arányosan szervezi meg a közösségi szolgálat teljesítésére alkalmas tevékenységeket, melynek területei: egészségügyi, szociális és jótékonysági, oktatási, kulturális és közösségi, környezet és természetvédelmi, katasztrófavédelmi, közös sport- és szabadidős tevékenység óvodáskorú, sajátos nevelési igényű gyermekekkel, továbbá idős emberekkel, bűn- és baleset megelőzés.

A közösségi szolgálat helyszínei:

A közösségi szolgálat kétféle helyszínen, a Zalaegerszegi SZC Báthory István Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában (helyben) vagy iskolán kívüli szervezetnél valósítjuk meg.

Helyben ellátható tevékenységek:

–           iskolai rendezvényekben segítségnyújtás

–           az iskola környezetének javítása érdekében végzett munka

Külső szervezet bevonásával végezhető tevékenységek:

Iskolán kívüli szervezet bevonásakor a fenntartó, az iskola és az adott iskolán kívüli szervezet együttműködési megállapodást köt. Közösségi szolgálat teljesítése csak abban az esetben igazolható, ha olyan szervezetnél végezte a tanuló, mellyel kötött az iskola együttműködési megállapodást. Külső szervezetnél végzett közösségi tevékenységet a külső szervezet képviselője vagy a megbízott pedagógus igazolja.

Közösségi szolgálat dokumentálása jelentkezési lapon, tanulói naplóban, osztálynaplóban, bizonyítványban, törzslapon, digitális összesítő táblázatban történik.

A közösségi szolgálat teljesítésekor igazgatói igazolást adunk ki tanulóinknak.

A fiatalok közvetlenül tapasztalhatják meg az egyes területeken zajló feladatokat, melynek most aktív részesei lehetnek, és amely minden bizonnyal kihat későbbi életükre, pályaválasztásukra. A program hatékonyságát nem befolyásolja a kötelező volta, hiszen a tanulók saját maguk választhatják ki a számukra vonzó területet. Legnagyobb elismerés tanulóink számára, ha elégedettek a munkájukkal és legközelebb is őket várják vissza.

Diákjaink számára nem ismeretlen a közösségi munka. Sokan közülük már eddig is részt vállaltak különböző területeken közösségi munkában. Az iskolai közösségi szolgálat pedagógiai célokon túl erősíti tanulóink szociális érzékenységét, lehetőséget teremt a sikeres tevékenységre, az önismerésre, ezen felül valódi személyes emberi kapcsolatok kialakítására.


Partnereink

SZC logo

Zalaegerszegi Szakképzési Centrum


Zalaegerszegi SzC Báthory István Technikum

8900 Zalaegerszeg, Báthory utca 58.

Telefon: +36 92 815 510 / +36 30 224 0542

E-mail: titkarsag@bathory.edu.hu

OM azonosító: 203067/012


2024Zalaegerszegi SzC Báthory István Technikum